Kompletný sprievodca svorkami na drevo

Svorky, sponky alebo stužidlá na drevo sú neodmysliteľnou súčasťou dielne každého profesionálneho stolára aj domáceho majstra. Pokiaľ sa obzeráte po vhodných svorkách, ale nie ste si istí, ktoré pre svoju prácu zvoliť, pripravili sme pre vás kompletného sprievodcu svetom upínacích nástrojov naprieč spektrom. Či už na drobnú prácu alebo pre masívne dosky, tento prehľad vám urobí pri vašom výbere jasno.

Druhy stolárskych svoriek

Druhy stolárskych svoriek

Pri výbere správneho náčinia je potrebné zvážiť, aký druh práce plánujete vykonávať as akým druhom materiálu budete pracovať. Podľa typov svoriek rozlišujeme niekoľko základných skupín, ktoré sa vzájomne líšia podľa materiálu aj spôsobu použitia. Každý z týchto typov sa môže vyskytovať v nespočetných rôznych variantoch a možno ich využiť na najrôznejšie účely aj mimo ich primárneho určenia.

V jednoduchosti je možné stolárske svorky rozdeliť nasledujúcim spôsobom:


Stolárske svorky

Stlačia a už nepustia

Klasické Stolárske stužovadlo alebo „knecht“ je najbežnejší a najpoužívanejší druh upínacích nástrojov a používa ich snáď každý stolár. Hodiť sa ale bude kedykoľvek, keď treba k sebe stiahnuť akékoľvek dva predmety. Je to výborný pomocník do každej dielne a pre každú prácu, a to nielen s drevom.

Skrutkové svorky sú najčastejšie k dostaniu v dĺžkach od 150 mm až po 1 meter. Čeľuste, opatrené plastovými krytkami proti poškodeniu obrobkov, disponujú profilovanými liatinovými ramenami uchytenými na oceľovej tyči. Rukoväte sú potiahnuté ľahkým, ale pevným silikónovým poťahom Soft-Grip, aby sa pri práci lepšie držali. Navyše vďaka tomu nebudete mať pocit, že musíte vyvinúť veľkú silu proti prekĺznutiu ruky, ako je tomu u klasických drevených rukovätí.

Stolárska svorka - obuvníctvo
Stolárska svorka - základné spojenie materiálov
Stolárska svorka - spojenie kovových materiálov

Jednoručné rýchloupínacie svorky

Náhradné ruky, ktoré budete mať vždy k dispozícii

Rýchloupínacia svorka je skvelým pomocníkom všade tam, kde jedny ruky nestačia. Hodiť sa bude pri lepení či skrutkovaní jednotlivých dielcov, pri uchytení materiálu k stolu, k stojanovej vŕtačke či k vodiacemu pravítku na stroji a pri ďalších činnostiach, kde si musíte vystačiť len s jednou voľnou rukou. Splní svoju funkciu ihneď a bez ďalšieho nastavovania.

Jednoručné rýchloupínacie svorky predstavujú najrýchlejšie použiteľný nástroj na uchytenie obrobku. Sú špeciálne určené na rýchle uchytenie dielcov, ale nie sú vhodné na sťahovanie väčších plôch a masívnych materiálov. Treba mať na pamäti, že aj v prípade dlhodobého spracovávania obrobkov s ich pomocou môže upínanie časom strácať pevnosť, a preto je pre tento druh práce vhodné vymeniť ich radšej za korpusové svorky.

Rýchloupínacie svorky jednoručné
Jednoručná svorka IGM

Na prvý pohľad jednoručné svorky spoznáte podľa typickej mechaniky s ručnou poistkou na rýchle uvoľnenie čeľustí a tiež podľa „trčiacej“ vodiacej tyče. Disponujú robustnými plastovými alebo hliníkovými čeľusťami s gumovými koncami a klzné koľajnice z kalenej ocele v dĺžke od 150 mm do 1200 mm podľa materiálu čeľustí.


Pákové rýchloupínacie svorky

S prehľadom nahradí všetky ostatné svorky

Páková svorka sa vyznačuje ľahkým upínacím systémom, má celokovové telo a odolnú konštrukciu. Nemusíte sa tak báť jej poškodenia alebo opotrebovania, ako pri plastových jednoručných svorkách. Okrem toho máte k dispozícii hneď dva druhy týchto skvelých av mnohých prípadoch bezkonkurenčných pomocníkov.

Modrá séria pákových svoriek IGM stojí za pozornosť najmä svojou kompatibilitou s vodiacimi lištami všetkých známejších značiek, ako je FESTOOL, Makita, Bosch, Metabo, ai., pretože ich čeľusť je možné zasunúť do 12mm vodiacej T-drážky. Zároveň je možné ich využiť aj na upevnenie dreva do hoblíc, majú totiž vynikajúcu účinnosť a vďaka plastovým krytkám nepoškodia uchytený obrobok.

Modrá páková svorka v lište
Páková svorka modrá

Červená séria pákových svoriek sa vyznačuje vysokou upínacou silou, ktorá presahuje až 400 kg. Oproti modrej variante síce nie je možné ich upnúť do vodiacich líšt, z hľadiska použitia sú však veľmi univerzálne a rýchlo sa stanú vašim obľúbeným nástrojom. Zastanú funkciu klasických stolárskych stužidiel, jednoručných aj korpusových svoriek pri zachovaní ľahkosti jednoručného použitia, robustnej konštrukcie i vysokej upínacej sily.
Za nás jsou prostě TOP!

Páková svorka červená
Pákové svorky červenej série

Kliešťové svorky

Pridržia (nielen) zvrtávacie prípravky jemne, ale pevne

Kliešťová svorka je špeciálny nástroj vyznačujúci sa kompatibilitou so všetkými zvrtávacími a montážnymi prípravkami IGM a Kreg. Ak teda títo šikovní pomocníci majú miesto vo vašej dielni, tento druh svorky je ich veľmi vhodným doplnkom, bez ktorého sa takmer nezaobídete.

Aj bez týchto prípravkov však využijete výhody kliešťových svoriek, ktorými sú veľké dosadacie plochy, ktoré udržujú obrobky v jednej rovine. Hodí sa aj plynulá regulácia tlaku čeľustí a možnosť jeho jemného doladenia pomocou skrutky, vďaka ktorej ich možno použiť na prácu s krehkejšími materiálmi bez toho, aby ste sa museli obávať ich poškodenia.

Kliešťová svorka a zvŕtavací prípravok
Kliešťová svorka detail

Korpusové svorky

Hravo s nimi zvládnete lepenie škárovky aj korpusových dielcov

Korpusové svorky sú základným nástrojom na škárovku a ďalšie veľké projekty, ktorých sa s nimi nemusíte báť. Majú veľkú dosadaciu plochu, ktorá aj po stiahnutí zostáva rovnobežná a vďaka tejto konštrukcii sú veľmi stabilné a po otočení upínacích čeľustí je možné svorku premeniť na rozťahovač.

V ponuke IGM nájdete dve verzie korpusových svoriek, pričom základný rozdiel medzi nimi je veľkosť upínacej sily. Zatiaľ čo základné korpusové svorky majú silu „len“ 180 kg, produkty s prívlastkom HD disponujú upínacou silou až 800 kg. A to už je riadny pomocník! Ani pri lepení tých najväčších škároviek sa nemusíte obávať, že by sa vám pri lepení kvôli nízkemu tlaku lepené dosky rozišli.

Škárovka a korpusové svorky
Schodíky pomocou korpusovej svorky

Výhodou „korpusovky“ je aj patentovaný protišmykový systém s výklopnou pákou, ktorý pomôže zafixovať aj ten najmenej stabilný obrobok. Ideálnym pomocníkom sú krížové spojky. Tie vám pomôžu pri lepení rámových konštrukcií a udržia aj ťažké dosky.

Vďaka dĺžke až 150 cm sa môžete vrhnúť aj na poriadnu stolovú dosku aj napriek tomu, že nemáte práve po ruke vysokotlakové lisovacie stroje na škárovky ako z profi dielne. Vďaka korpusovým svorkám sa nemusíte báť výroby korpusov skriniek ani ich samotnej montáže a usadenia. Všetky tieto a ďalšie práce s nimi bez problémov zvládnete.

Vŕtanie so svorkami
Svorka ako podklad pre prácu
 

Trubkové svorky

Nenechajte sa obmedzovať veľkosťou

Oproti tým korpusovým majú trubkové svorky jednu veľkú výhodu: obmedzení ste iba dĺžkou klasickej oceľovej inštalatérskej rúry. Nestačí vám ani tá? Spojte dve! Systém spočíva v tom, že jednu časť čeľustí zaskrutkujete na oceľovú rúrku s priemerom 26,9 mm (so závitom G 3/4"), zatiaľ čo druhá čeľusť sa na opačný koniec rúrky iba nasunie a svorky sú pripravené na použitie. Čeľuste sú vybavené stabilizačnými nôžkami, ktoré Vám pomáhajú pre jednoduchší prístup a prácu. Celá táto konštrukcia je z liatiny s upínaním pomocou masívnej kľučky.

Trubkové svorky
Trubkové svorky roztiahnuté

Podobne ako pri korpusových svorkách, ani tu nie je nutné na dosiahnutie uspokojivých výsledkov vlastniť drahé vysokotlakové lisovacie stroje. Tlak a stabilita pri sťahovaní materiálu však nedosahuje úroveň korpusových stužovadiel.

Dajte ale pozor. Vzhľadom na premenlivé (ne)ošetrenie povrchu použitých rúrok je tu zvýšená pravdepodobnosť ich znečistenia lepidlom, čo môže zapríčiniť obmedzenie posuvu hybnej čeľuste. Vzhľadom k úžitkovej hodnote v pomere k obstarávacej cene sa však jedná o najdostupnejšie riešenie na lepenie väčších škároviek či sťahovanie dlhších dielcov.


Rámové svorky

Špecialitka pre veľkoplošné rámy

Rámové svorky sú, ako napovedá ich názov, určené prakticky výhradne na prácu s rámami, najmä tými veľkoplošnými. Aj keď ich možno čiastočne nahradiť svorkami iných typov, len s rámovými stužidlami bude práca dokonalá ako z hľadiska výsledku, tak aj prácnosti.

K dispozícii je rámová svorka celoplastová s nylonovým popruhom a druhý variant tiež plastový s navijákom a kyvnými prvkami v rohoch, vďaka ktorým je možné sťahovať aj nepravidelné tvary. Tieto dva modely ocenia najmä domáci majstri.

Profesionálnu prácu umožní celokovová sťahovacia svorka na rámy s hliníkovým telom pre presné a pevné upnutie. Je tiež vybavená kyvnými prvkami, ale upínanie je riešené pomocou oceľového pásu umiestneného v tele navijaku. Vďaka tomu je zaistená bezpečná a rýchla manipulácia so svorkou.

Kovová rámová sťahovacia svorka
Plastová rámová svorka s navijákom

Pružinové svorky

Veľký kolík pre malé prichytenie

Pružinová svorka nie je svorka v pravom slova zmysle. Je pružná a stisk má len veľmi ľahký, a preto ju možno prirovnať k takému väčšiemu práčovnému kolíčku. Využijete ju na rýchle a jednoduché prichytenie drobnejších predmetov ako sú najrôznejšie lamely či dekoratívne lišty, ktoré nepotrebujú vysokú upínaciu silu a zároveň im hrozí poničenie pri príliš silnom uchytení.

Aj napriek svojej jemnosti je pružinová svorka veľmi odolná. Silná, žiarom kalená oceľová pružina vydrží takmer všetko bez toho, aby sa otlačila či inak zdeformovala. Výkyvné čeľuste pomôžu k lepšiemu prichyteniu k obrobku a vhod prídu aj pogumované rukoväte, ktoré zabránia nechcenému vykĺznutiu nástroja z ruky.

Pružinová svorka - detail
Pružinové svorky

Drevené excentrické svorky

To pravé pre modelárov a výrobcov hudobných nástrojov

Tieto svorky, ako už názov napovedá, majú upínacie čeľuste z dreva, avšak vodiaca tyč je, kvôli zaisteniu proti nechcenému pohybu, z ocele. Na našom e-shope ponúkame drevené svorky v rôznych dĺžkach od 290 do 690 mm, z ktorých všetky sú opatrené mäkkými korkovými podložka poškodenie obrobku.

Drevená excentrická svorka nedisponuje vysokou upínacou silou. Vďaka tomu sú vhodné na použitie na krehké a citlivé obrobky, pri ktorých by hrozilo poškodenie či rozdrvenie tlakom v prípade zlého odhadnutia upínacej sily klasickou stolárskou svorkou. Využitie majú hlavne pri jemnej práci, ako je modelárstvo, výroba hudobných nástrojov, prípadne lepenie dyhy či jemných hrán pri dorábaní detailov alebo reštaurovaní starého nábytku.

Deevená svorka
Drevená svorka na hudobné nástroje

Ak radi využívate svorky ako verných pomocníkov vo svojej dielni a často a radi ich používate, budú sa vám hodiť aj náhradné plastové podložky čeľustí, ktoré sa časom opotrebovávajú a môžu zanechávať na upínaných obrobkoch nežiaduce otlaky. Na našom e-shope ich nájdete spolu s ďalším príslušenstvom ku všetkým hlavným druhom svoriek.

K prehľadnému usporiadaniu a uloženiu svoriek sa bude hodiť aj kompaktný závesný držiak na stenu. Hoci je primárne určený na korpusové a skrutkové svorky, bez problému do neho uložíte aj ostatné druhy svoriek. Tie vám potom nebudú prekážať pod nohami a budú vždy pripravené na použitie.



Súvisiace produkty

Späť na zoznam aktualít