Zbavte sa prachu v dielni

Všadeprítomný prach v dielni je ten najväčší a zároveň najčastejší nepriateľ každého stolára a majstra, ktorý pracuje s drevom. A to nielen pre jeho pľúca, ale aj pre samotnú prácu.


Jemný prach vzniká predovšetkým pri brúsení, ale aj pri rezaní, frézovaní alebo pri hobľovaní.

Prach z tvrdých drevín je karcinogénny, aj z tých u nás úplne bežných, akými sú napríklad dub alebo buk, čo si ale veľké množstvo ľudí vôbec neuvedomuje alebo nepripúšťa.

Klasické odsávače pilín s filtračným vakom z látky dokážu filtrovať častice iba do veľkosti cca 30 mikrónov. Častice prachu, ktoré sú menšie ako 30 mikrónov prepúšťa látkový filtračný vak postupne von. Najmä pri zapnutí odsávača dôjde tlakom ventilátora k nafúknutiu filtračného vaku a tento prach z povrchu vaku doslova vystrelí do okolia. Toto dokáže eliminovať odsávač pilín s mikrofiltračným nástavcom alebo cyklónový odsávač.

Prach do okolia

Prst bez prachu
Zotretie prachu prstom

Rezanie s respirátorom

V profesionálnych stolárňach a samozrejme aj v menších dielňach sa stále často používa staré odsávanie bez mikrofiltrácie.

Ani cyklónový odsávač s mikrofiltrom vám však nezaručí, že vo vašej dielni nebude voľne poletovať žiadny prach. Prach vám totiž môže unikať od kotúča na kotúčovej píle ešte skôr, než ho zachytí horný odsávací kryt nad kotúčom. Rovnako tak vám všetok prach nezachytí ani vysávač pripojený k hornej frézke, ak frézujete s väčším uberaním materiálu.

Aby ste svoje zdravie maximálne chránili, museli by ste v dielni pravidelne vetrať a neustále nosiť nasadený respirátor typu FFP3 a ten pravidelne meniť. Ale ruku na srdce, kto by chcel pracovať v prievane, neustále dokurovať vyvetrané teplo a komu je príjemná práca s respirátorom na tvári?


Pre všetkých tých, ktorí chcú chrániť svoje zdravie, nechcú vypúšťať teplo zo svojej dielne a chcú pracovať pohodlne a bez respirátora na tvári, v čistej a nezaprášenej dielni, je tu filtračná jednotka Laguna AFlux12, veľmi výkonný filter vzduchu.


K čomu filter vzduchu slúži?

A ako filtračná jednotka Laguna Aflux12 funguje, na čo presne slúži, pre koho je určená a do akých priestorov je vhodná?

Filter vzduchu Laguna Aflux12 dokáže veľmi rýchlo vyčistiť vzduch vo vašej dielni od poletujúceho prachu a pomôže vám zbaviť sa jemného prachu, ktorý klasický látkový odsávač pilín a prachu prepustí.

Aflux12
Aflux12 v dielni

Ako funguje filtračná jednotka?

Filtračná jednotka dosahuje prietoku vzduchu až 2038 m3/hod. a je osadená dvomi jemnými filtrami.
Vonkajší elektrostatický filter slúži pre odfiltrovanie väčších častíc prachu do veľkosti 5 mikrónov.
Vnútorný látkový filter slúži pre filtráciu veľmi jemného prachu do veľkosti až 1 mikrón. To vo vašej dielni zaistí čistý vzduch zbavený poletujúceho prachu.

Elektrostatický filter
Látkový filter

Pre koho alebo kam je filter vzduchu určený?

Určite pre všetkých, ktorí chcú eliminovať množstvo prachu vo svojej dielni. Teda pre tých, ktorým záleží na svojom zdraví.
Dielňu s veľkosťou 10 x 10 m a s výškou stropu 4 metre vyčistíte na najvyšší výkon v priebehu 12 minút. Je teda určený aj pre väčšie dielne.

Žiadny filter vzduchu nenahrádza odsávač prachu a pilín, ale pomôže vám zbaviť sa jemného prachu, ktorý vzniká pri obrábaní dreva. Filter vzduchu tiež zachytí jemný prach, ktorý prejde látkovým filtrom odsávača pilín bez mikrofiltra.


Filtračná jednotka Laguna AFlux12

Jednotka je vybavená motorom s výkonom 150 W s prietokom vzduchu regulovaným v troch stupňoch 917, 1240 a 2038 m3/hod.

Štítok
Diódy

Čistiť vzduch môžete nepretržite, alebo môžete použiť časovač pre čistenie v štyroch časových úsekoch. Časovač môžete nastaviť na pol hodiny, hodinu, dve hodiny a štyri hodiny.

Vďaka diaľkovému ovládaniu môžete jednotku umiestniť vysoko pod strop vašej dielne, alebo aj pod stôl formátovacej píly, či kamkoľvek na pracovný stôl.

Aflux12 pod stolom
Aflux12 na strope

Filter je na bočnej strane vybavený indikátorom prietoku vzduchu. Ručička na bočnej strane vám teda ukazuje, či je prietok vzduchu cez filter dostatočný, alebo už príliš nízky a je potrebné filtre vyčistiť, alebo vymeniť.

Indikátor

Vo filtračnej jednotke sú spolu dva filtre. Vonkajší elektrostatický filter slúži pre odfiltrovanie väčších častíc prachu do veľkosti 5 mikrónov. Je v plechovom rámčeku, ktorý ho chráni proti mechanickému poškodeniu a poškodeniu vlhkosťou, na rozdiel od konkurenčných filtrov, ktoré sú iba v rámčeku z papiera.

Filter v plechovom rámčeku
Filter v papierovom rámčeku
Čistenie filtra vodou

Vďaka tomu môžete tento filter počas jeho životnosti čistiť pomocou stlačeného vzduchu, alebo ho pre vyššiu efektivitu prepláchnuť tečúcou vodou.

Vnútorný látkový filter slúži pre filtráciu veľmi jemného prachu do veľkosti až 1 mikrón. Látkový filter má celkom tri vrecká pre zväčšenie plochy filtrácie, do týchto vreciek sa priebežne zachytáva odfiltrovaný prach. Tento filter opäť môžete čistiť pomocou stlačeného vzduchu.

Čistenie filtra vzduchom
Látkový filter - 3 vrecká

Ideálne je pri signalizácii zaplnenia vyčistiť oba filtre. Ak už vyčistenie nie je dostatočné pre ideálny prietok vzduchu, je potrebné filter vymeniť za nový. Častejšie budete meniť vonkajší elektrostatický filter, po výmene troch elektrostatických filtrov odporúčame vymeniť za nový aj vnútorný látkový filter.

V balení filtra AFlux12 nájdete okrem filtračnej jednotky, jedného elektrostatického filtra a jedného látkového filtra ešte aj diaľkové ovládanie, dve batérie do ovládania, 4 gumové nožičky a 4 matice a skrutky s okom pre zavesenie filtra na strop.

Príslušenstvo

Pamätajte na bezpečnosť a zdravie pri práci. Nenechajte, aby vám práca, alebo koníček vedome, či nevedome ničili to najcennejšie, čo máte.




Súvisiace produkty

Späť na zoznam aktualít